IMG 9226

Las Alpujarras

Het paradijs van Spanje

Las Alpujarras of La Alpujarra is een bergachtig gebied in Andalusië. Het gebied bevindt zich aan de zuidflank van de Sierra Nevada tussen de steden Granada en Almería. Het westelijke deel ligt in de provincie Granada en het oostelijke deel in de provincie Almería. 

Het gebied bestaat hoofdzakelijk uit valleien die zich uitstrekken vanaf de toppen van de Sierra Nevada in het noorden tot aan de Sierras Almijara, Contraviesa en Gádor, die het gebied scheiden van de Middellandse Zee, in het zuiden. Het landschap wordt gekenmerkt door vruchtbare dalen en indrukwekkende bergen in een rustige en authentieke omgeving. Vanwege het constante smeltwater is er ook op hoge hoogte sprake van een groen landschap. Dit bijzondere gebied, rijk aan flora en fauna is interessant voor wandelaars maar ook voor vogelliefhebbers. De hoge Alpujarras (Alpujarras Altas) bestaan hoofdzakelijk uit bergruggen en dalen, die haaks op de hoofdas van de Sierra Nevada liggen. In dit gebied zijn de hoogste pieken Pico Veleta en Mulhacen meestal goed zichtbaar. Hier ligt ook het hoogstgelegen dorp van Spanje Trevélez.

De belangrijke rivier in dit gebied is de Rio Guadalfeo die stroomt tussen de hoge en de lage Alpujarras. In het dal bevinden zich de cortijos (boerderijen). De zuidelijke Alpujarras lopen over in het kustgebergte, de Sierra de Contraviesa. Hier vindt u kleine gehuchtjes en vele wijn- en amandelgaarden.

Een deel van de Alpujarras ligt in het Natuurpark Sierra Nevada (in totaal ca. 170.000 hectare groot). Het Natuurpark wordt aan de zuidkant begrensd door de weg Lanjaron-Pitres-Berchules-Laujar de Andarrax. Ongeveer 90.000 hectare werd in 1999 tot Nationaal Park uitgeroepen, waarmee de hoogste toppen en hun omliggende gebied extra speciale bescherming genieten. Dit is voor het behoud van het ecosysteem en de bedreigde endemische plantensoorten belangrijk. Het gebied waarin de Veleta en Mulhacen liggen sector is niet toegankelijk voor auto's maar wel voor wandelaars of fietsers. Naast natuurbeheer heeft het Natuurpark nog andere doelen: de  economische groei van dorpen in het gebied en het behoud van de aanwezige cultuurrijkdommen. 

Skiën op 1 uur van het strand

De Sierra Nevada is het meest zuidelijke skigebied in Europa en ligt op dezelfde noorderbreedte als Cyprus. Het biedt het langstdurende skiseizoen in Europa, dat gemiddeld genomen eind november van start gaat en en pas eind april, begin mei eindigt. Als je op zoek bent naar een skivakantie met sneeuw - én zongarantie (meer dan 80% zondagen in het skiseizoen), dan moet de Sierra Nevada wel hoog op je verlanglijstje staan! (Voor niet-skieërs: bezoek de witte dorpjes in de Alpujarras!)

Alhambra

Het rode paleis

Het Alhambra is een middeleeuws fort en paleis in Granada en een van de hoogtepunten van Spanje. Het paleizen complex van het Alhambra stamt uit de periode van de Moorse overheersers (Nashrid sultans) en betekent qasr alhamrā in het Arabisch, oftewel het Rode Paleis. De rode kleur is afkomstig van de rode klein waar de stenen mee vermengd zijn en in het avondlicht het complex een fraaie donkerrode kleur geven.

Het fort (Alcazaba) bevindt zich strategisch op een heuvel en is vanuit een groot gedeelte van het centrum van Granada te zien. Binnen de muren van het fort tref je schitterende Arabische Nasriden-paleizen, de prachtige tuinen van zomerpaleis Generalife, imposante Christelijke kerken en middeleeuwse torens.

Restaurants

Het is moeilijk om door Almuñécar te lopen en je af te vragen welk restaurant goed of zelfs geweldig is. De inrichting zegt in ieder geval niets. Meer dan 20 expats en tientallen locals is gevraagd naar hun favoriete Almuñécar-restaurants. Via bekijken hieronder vind je een prachtig lijstje met de favoriete reatuarants. Naast heerlijke maaltijden, kun je natuurlijk bij veel van deze restauarants ook gewoon stoppen voor drankjes en tapas.

Chiringuito

De Chiringuito (strandtent of strandpaviljoen) is belangrijk in de Spaanse cultuur. Spanjaarden houden van het strand. Tussen de middag wil de Spanjaard het liefst een drankje doen met collega's of met vrienden in een chiringuito. De chiringuito's in Almunecar zijn bijzonder goed. Hier kun je fantastisch verse vis eten met een biertje of een heerlijke locale wijn, maar ook verschillende vleesvarianten en natuurlijk vegetarische gerechten zijn allemaal supervers. Gegrilde sardientjes of Gamba's in allerlei soort zijn enorm populair. Klik op bekjken en er opent zich een kaartje met de dichtsbijzijnde chiringuito's (uiteraard zijn er veel meer).

Markten

Een populaire markt is de vrijdagmarkt. De officiele naam is “Almuñécar Mercadillo Los Viernes”. De toegang is precies in het hart van de stad bij de Arc de Triomphe Puerta de Almuñécar (Blas Infantes Arches). 

Loop ook eens door de Mercado Municipal, de gemeentelijke markthal van Almuñécar. Deze traditionele markt aan de Avenida de la Cala is geopend van maandag tm zaterdag 8:30 – 15:00 uur. Je kunt hier je dagelijkse dagelijkse boodschappen doen. Binnenin vind je de verschillende slagers, delicatessenwinkels, producten, bakkers, honing, verse eieren, thee, ecologische winkel, koffiebonen en een schat aan viskraampjes. Je kunt bijna alles vinden wat je nodig hebt bij de gemeentelijke mercado en vaak zeer gunstig geprijsd. Openingstijden kunnen wisselen (het is tenslotte Spanje)...